Kulinarnie

Zupa, krem pomidorowy z czarnuszką.

30 października 2019

Zupy, które są zawsze w moim domu faworyzowane to te, które smakiem zachęcą całą rodzinę. Mam na myśli rodziców no i oczywiście dzieci, którym rzadko można dogodzić.

Ta zupa – krem, której dziś przepis proponuję, to połączenie smaków tradycyjnej pomidorówki z nutką wyszukanego smaku, a chodzi tu o czarnuszkę, którą ostatnio pokochałam jako dodatek do wszelakich dań.

Składniki: 

2 puszki pomidorów z puszki (najlepiej bio)

cebula

oliwa z oliwek

250 ml bulionu

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

starty ser żółty np. gouda

sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie

ziarna czarnuszki

kilka paluszków grissini (pyszne są pełnoziarniste kupione w „biedronce”)

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy pomidory oraz wlewamy bulion. Zaraz po tym dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko gotujemy aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszkamy. Na sam koniec doprawimy do smaku ziołami, lubczykiem, solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.

Zupę podajemy na talerzach, a jej wierzch posypujemy serem, czarnuszką. Do smaku zjadamy paluszki lub grzanki, jak kto woli.

Smacznego 🙂

Zobacz również

14 komentarzy

  • Odpowiedz milena 30 października 2019

    Czarnuszkę też odkryłam niedawno i uwielbiam, dodaje do sałayek kanapek i innych specjałow, jest genialna i zdrowa 🙂

    • Odpowiedz Madagene 31 października 2019

      tak samo jak ja, do wszystkiego się przydaje 🙂

  • Odpowiedz nat lia 30 października 2019

    I za takie zupy szanuje, zdrowe, z warzywami , najwaznijesze zeby dzieci zjadły

  • Odpowiedz gaba 30 października 2019

    super przepis, bardzo latwa zupka bezmiesna super

  • Odpowiedz renia 30 października 2019

    Nie ma to jak zupka na jesienne popoludnia, rozgrzewajaca. Zawsze kiedy przychodzi jesien gotuje bez opamietania, lube gotowac.

    • Odpowiedz Madagene 31 października 2019

      ja też lubię, zwłaszcza jak mam dla kogo 🙂

  • Odpowiedz dorota 30 października 2019

    genialne ….. wykorzystam tez przepis 🙂

  • Odpowiedz ilona d. 31 października 2019

    Kupiłam sładniki i dziś zamierzam ja jeść : )

  • Odpowiedz Nell 21 marca 2020

    Bardzo mnie interesuje ten temat i jestem ciekawa 🙂

    • Odpowiedz Ewelila 5 kwietnia 2020

      Nie mogę Cię obserwować na insta 😭😭😭😭

Odpowiedz