Zupy, które są zawsze w moim domu faworyzowane to te, które smakiem zachęcą całą rodzinę. Mam na myśli rodziców no i oczywiście dzieci, którym rzadko można dogodzić.
Ta zupa – krem, której dziś przepis proponuję, to połączenie smaków tradycyjnej pomidorówki z nutką wyszukanego smaku, a chodzi tu o czarnuszkę, którą ostatnio pokochałam jako dodatek do wszelakich dań.
Składniki:
2 puszki pomidorów z puszki (najlepiej bio)
cebula
oliwa z oliwek
250 ml bulionu
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
starty ser żółty np. gouda
sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie
ziarna czarnuszki
kilka paluszków grissini (pyszne są pełnoziarniste kupione w „biedronce”)
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy pomidory oraz wlewamy bulion. Zaraz po tym dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko gotujemy aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszkamy. Na sam koniec doprawimy do smaku ziołami, lubczykiem, solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.
Zupę podajemy na talerzach, a jej wierzch posypujemy serem, czarnuszką. Do smaku zjadamy paluszki lub grzanki, jak kto woli.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
Czarnuszkę też odkryłam niedawno i uwielbiam, dodaje do sałayek kanapek i innych specjałow, jest genialna i zdrowa 🙂
tak samo jak ja, do wszystkiego się przydaje 🙂
I za takie zupy szanuje, zdrowe, z warzywami , najwaznijesze zeby dzieci zjadły
tak tak tak 🙂
super przepis, bardzo latwa zupka bezmiesna super
i pyszna 🙂
Nie ma to jak zupka na jesienne popoludnia, rozgrzewajaca. Zawsze kiedy przychodzi jesien gotuje bez opamietania, lube gotowac.
ja też lubię, zwłaszcza jak mam dla kogo 🙂
genialne ….. wykorzystam tez przepis 🙂
😀 super bardzo się cieszę 🙂
Kupiłam sładniki i dziś zamierzam ja jeść : )
oo daj znać jak smakowała 🙂
Bardzo mnie interesuje ten temat i jestem ciekawa 🙂
Nie mogę Cię obserwować na insta 😭😭😭😭