Kulinarnie

Beza z mascarpone. TORT.

18 lutego 2016

Nie przepadam za bezą, ale ta, którą mam z przepisu mojej koleżanki skradła mój żołądek. Spróbujcie zrobić sami, a przekonacie się, że nie taka beza twarda, mdła i słodka jaką kupujesz w sklepie.

Składniki:

500 ml śmietany 30% lub 36%

2 opakowania fix’u do śmietany

6 białek z jajek

serek mascarpone 250 ml

szklanka cukru

1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

owoce (np. jagody, maliny)

Przygotowanie bezy:

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać cukier po jednej łyżce cały czas ubijając. Następnie dodać soku z cytryny i również ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

Na papierze do pieczenia narysować sobie kształt bezy. W moim przypadku jest to kółko około 25 cm i uformować masę na bezę.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (podwójna konwekcja). Po 5 minutach zmniejszyć do 140 stopni. Piec 1,5 godziny.

Przygotowanie masy na bezę:

Osobno ubijam śmietanę z fixem, a osobno serek. Mieszam wszystko razem. Można dodać 2 łyżeczki cukru.

Dekoruję owocami.

DSC_0461bbhbbh

DSC_0469jhhhgghgkhhk

DSC_0476jhghjgbhb

DSC_0494jhbjh

DSC_046711

Opublikowanie tego postu zajęło mi – matce sporo bezcennego czasu, więc jeśli podobał Ci się ten wpis będę wdzięczna za komentarz i like na facebooku<klik>  oraz Instagramie<klik> 🙂 dziękuję :*

You Might Also Like

21 komentarzy

  • Odpowiedz ola 18 lutego 2016

    wygląda tak że do schrupania na jeden raz 🙂

  • Odpowiedz Justyna 18 lutego 2016

    Domowa beza smakuje zupełnie inaczej niż ta ze sklepu. Dlatego nie kupuję tylko zawsze piekę sama 🙂

  • Odpowiedz KRISA 18 lutego 2016

    ALE NAROBIŁAŚ SMAKA, NIE DOSYĆ ŻE BEZA TO JESZCZE SEREK KTÓRY UWIELBIAM!

  • Odpowiedz Katarzyna K. 18 lutego 2016

    Nie ma to jak patrzeć i mieć ochotę na takie ciacho na samą noc :/

  • Odpowiedz jago 19 lutego 2016

    uwielbiam bezy , ta wyglada przesmacznie.

  • Odpowiedz Dawid 20 lutego 2016

    Ta beza jest wspaniała! Nie za słodka, po prostu idealna! Możnaby ją jeść bez opamiętania!

  • Odpowiedz salus salus 22 lutego 2016

    Pycha

  • Odpowiedz Matka sąsiadka 26 lutego 2016

    Super pomysl, zrobię na urodziny córce, uwielbia borówki!

  • Odpowiedz saba 28 lutego 2016

    mniami, robi wrażenie 🙂

  • Odpowiedz Create your travel 6 kwietnia 2016

    Wygląda bosko, aż mi ślinka cieknie. Heh 😉

  • Odpowiedz Dorian Gray 6 kwietnia 2016

    Wow, wygląda to bardzo smakowicie 🙂 Sprawdzę ten przepis.

  • Odpowiedz GardenFlow 6 kwietnia 2016

    Wygląda tak cudnie <3 zapachniało latem

  • Odpowiedz Anna - Kobieta Inwestuje 7 kwietnia 2016

    uwielbiam bezy! pomysł idealny na weekend, więc obiecuje spróbować zrobić. śliczne, „smakowite” zdjęcia 🙂

    • Odpowiedz madagene 7 kwietnia 2016

      zdjęcia to nie wszystko, upiecz i skosztuj 🙂

    Odpowiedz