Nie przepadam za bezą, ale ta, którą mam z przepisu mojej koleżanki skradła mój żołądek. Spróbujcie zrobić sami, a przekonacie się, że nie taka beza twarda, mdła i słodka jaką kupujesz w sklepie.
Składniki:
500 ml śmietany 30% lub 36%
2 opakowania fix’u do śmietany
6 białek z jajek
serek mascarpone 250 ml
szklanka cukru
1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
owoce (np. jagody, maliny)
Przygotowanie bezy:
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać cukier po jednej łyżce cały czas ubijając. Następnie dodać soku z cytryny i również ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na papierze do pieczenia narysować sobie kształt bezy. W moim przypadku jest to kółko około 25 cm i uformować masę na bezę.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (podwójna konwekcja). Po 5 minutach zmniejszyć do 140 stopni. Piec 1,5 godziny.
Przygotowanie masy na bezę:
Osobno ubijam śmietanę z fixem, a osobno serek. Mieszam wszystko razem. Można dodać 2 łyżeczki cukru.
Dekoruję owocami.
Opublikowanie tego postu zajęło mi – matce sporo bezcennego czasu, więc jeśli podobał Ci się ten wpis będę wdzięczna za komentarz i like na facebooku
21 komentarzy
wygląda tak że do schrupania na jeden raz 🙂
Domowa beza smakuje zupełnie inaczej niż ta ze sklepu. Dlatego nie kupuję tylko zawsze piekę sama 🙂
Ja od tej pory również 🙂
ALE NAROBIŁAŚ SMAKA, NIE DOSYĆ ŻE BEZA TO JESZCZE SEREK KTÓRY UWIELBIAM!
Też go uwielbiam 🙂
Nie ma to jak patrzeć i mieć ochotę na takie ciacho na samą noc :/
uwielbiam bezy , ta wyglada przesmacznie.
:):):)
Ta beza jest wspaniała! Nie za słodka, po prostu idealna! Możnaby ją jeść bez opamiętania!
Pycha
:*
Super pomysl, zrobię na urodziny córce, uwielbia borówki!
mniami, robi wrażenie 🙂
Wygląda bosko, aż mi ślinka cieknie. Heh 😉
🙂
Wow, wygląda to bardzo smakowicie 🙂 Sprawdzę ten przepis.
koniecznie 🙂
Wygląda tak cudnie
🙂 dziękuję
uwielbiam bezy! pomysł idealny na weekend, więc obiecuje spróbować zrobić. śliczne, „smakowite” zdjęcia 🙂
zdjęcia to nie wszystko, upiecz i skosztuj 🙂