Co można zrobić ciekawego na obiad, żeby nie było standardem, a było pyszne ? Coś co można zjeść jako ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi, czy u rodziny.
Mam dla Was zatem świetną alternatywę: tartę z brokułami i kurczakiem, która jestem pewna, swoją kompozycją smakową, zachęci wszystkich, nawet tych najmłodszych.
Składniki:
pierś z kurczaka
serek śmietankowy np. piątnica
mąka pszenna : około 250 g
oliwa z oliwek
cebula
mała śmietana 18%
brokół
2 łyżki płatków migdałowych
4 jajka
150 g sera żółtego startego na tarce na dużych oczkach
sól, pieprz, zioła prowansalskie, kolendra z torebki nasiona
Przygotowanie:
W naczyniu połącz mąkę z odrobiną oliwy z oliwek oraz serkiem. Ugnieć z tego ciasto i umieść w zamrażarce na 20 minut.
W tym czasie ugotuj brokuły dodając do nich soli do smaku. Na patelni podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka z pokrojoną cebulą, dodając zioła, sól i pieprz, kolendrę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do odpowiedniej formy. W środku ułóż ugotowane brokuły oraz usmażonego kurczaka. Posyp wszystko migdałami.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą, pieprzem, ziołami, kolendrą. Masę wlej do tarty, a wierzch posyp serem.
Całość umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 20 minut, tak aby masa się zarumieniła.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
to wygląda przepysznieeee. zrobie to nie ma szans na nie
🙂
Az mi ślinka cieknie, czekalam na ten wpis jak zobaczylam jak to robisz na ig stories. dziekuje.
miło 🙂
Dziekuję za ten przepis, wykorzystam napewno.
prosze bardzo cala przyjemnośc po mojej stronie 🙂
Bardzo łatwy przepis, spróbuję upiec chociaz zawsze sie boje ze ja niestety jestem bardzo nie gotujaca i nie pieczaca i moge zespsuc nawet jajecznice ;(
jestem przekonana ze przkonasz sie po upieczniu do swoich talentow 🙂
Nie wiedziałam że ciasto na tartę jest tak łatwe, dzieki za ten przepis, wszystkim bardzo smakowało.