Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami, serem żółtym, pomidorami i do tego mix świeżych sałatek to propozycja na dzisiejsze, tak zwane w Polsce, drugie danie.
Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania około 1 h.
Składniki:
8 ziemniaków
500 dag mięsa mielonego (w tym przypadku wieprzowo -wołowego)
10 plasterków sera żółtego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży pomidor
oliwa z oliwek
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę aż się zarumieni i dodajemy mięso mielone.
Do garnka z wodą i szczyptą soli wrzucamy obrane i pokrojone w talarki ziemniaki i gotujemy.
Mięso smażymy aż zmieni kolor, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Ziemniaki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 min tak, aby nie były zbyt miękkie.
Kiedy ziemniaki i mięso są gotowe, polewamy naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i układamy na nie najpierw ugotowane ziemniaki, a potem mięso, kolejną warstwą jest ser żółty i pomidor pokrojony w talarki i obrany ze skórki.
Całość wkładamy do piekarnika na około 40 min, 180 stopni przy konwekcji grzaniu górnym lub zwykłym programie.
Na talerz dodałam mix świeżych sałatek i posypałam jeszcze pieprzem.
mniam 🙂
2 komentarze
O proszę 🙂 Chętnie będę wracała po więcej przepisów 🙂
wygląda tak apetycznie, że moi mężczyźni zajadali się nią dzisiaj 🙂 czekam na więcej propozycji