Kulinarnie

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

15 stycznia 2014

 

Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami, serem żółtym, pomidorami i do tego mix świeżych sałatek to propozycja na dzisiejsze, tak zwane w Polsce, drugie danie.

 

Porcja na 4 osoby

Czas przygotowania około 1 h.

Składniki:

8 ziemniaków

500 dag mięsa mielonego (w tym przypadku wieprzowo -wołowego)

10 plasterków sera żółtego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 duży pomidor

oliwa z oliwek

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn i zioła prowansalskie.

 

Przygotowanie:

Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę aż się zarumieni i dodajemy mięso mielone.

Do garnka z wodą i szczyptą soli wrzucamy obrane i pokrojone w talarki ziemniaki i gotujemy.

Mięso smażymy aż zmieni kolor, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Ziemniaki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 min tak, aby nie były zbyt miękkie.

Kiedy ziemniaki i mięso są gotowe, polewamy naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i układamy na nie najpierw ugotowane ziemniaki, a potem mięso, kolejną warstwą jest ser żółty i pomidor pokrojony w talarki i obrany ze skórki.

Całość wkładamy do piekarnika na około 40 min, 180 stopni przy konwekcji grzaniu górnym lub zwykłym programie.

Na talerz dodałam mix świeżych sałatek i posypałam jeszcze pieprzem.

 

 

mniam 🙂

 

 

Zobacz również

2 komentarze

  • Odpowiedz rose vanilla 23 stycznia 2014

    O proszę 🙂 Chętnie będę wracała po więcej przepisów 🙂

  • Odpowiedz www.meandmyspace.pl 7 lutego 2014

    wygląda tak apetycznie, że moi mężczyźni zajadali się nią dzisiaj 🙂 czekam na więcej propozycji

Odpowiedz