Lubię przepisy które są łatwe, a składniki potrzebne do ich wykonania zawsze mam w domu, pod ręką. Taki właśnie jest ten przepis na chlebek dyniowy. Nie wierzę, że o tej porze roku nie macie, małej dyni pod ręką:)
Składniki:
1 szklanka startej na tarce dyni (najmniejsze oczka, tak żeby wyszła papka)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon.
Wszystkie składniki mieszamy mikserem, a na końcu dodajemy dynię delikatnie mieszając łyżką.
Wlewamy gotowe ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na 180 stopni i na 50 minut.
Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Mi najlepiej smakuje z dżemem morelowym 🙂
Smacznego 🙂
8 komentarzy
dzieki za przepis, czekalam na story 🙂
uwielbiam piec i gotowac z dyń. chetnie skosztuję twojego przepisu 😀
dynie, dynie….
uwielbiam pod kazda postacia 🙂
Nie znoszę trzeć dynię na tarce ! To mnie zawsze odrzuca os każdego przepisu
Sezon dyniowy w pełni, trzeba korzystac
jestem bardzo ciekawa smaku takiego chlebka 🙂
koniecznie muszę zrobic !
najlepsze takie gdzie wsztsko wrzucam do jednego garnka i mieszam potem do piekarnika, to co lubie i dzieki za propozycje 🙂