Kulinarnie

Łosoś z sosem majonezowo – śmietankowym

7 lutego 2014

Miałam dziś mało czasu na sporządzenie obiadu. Ponieważ jest piątek pasowałoby więc zjeść rybę. Ryba to przecież zdrowy i niskokaloryczny posiłek. Dziś pokaże jak w szybki, łatwy i dietetyczny sposób zrobić pełnowartościowy obiad w postaci łososia z ziemniaczkami, rukolą, pomidorkami i własnym sosem.

Czas przygotowania: około 30 minut

Porcja na 2 osoby.

Składniki:

300 dag surowego łososia

4 duże ziemniaki

trochę masła

zioła (jakie lubisz) – ja dodałam prowansalskich, suszoną pietruszkę oraz lubczyk.

8 pomidorków koktajlowych

garść świeżej rukoli

łyżkę majonezu

łyżkę śmietanki 18%

łyżeczkę musztardy

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Łososia oczywiście myjemy, kroimy w kawałki jakie lubimy i posypujemy ziołami.

 

Nastawiam ziemniaki do gotowania.

 

Łososia wkładam do piekarnika na 30 minut, 200 stopni.

Miedzy czasie kiedy łosoś się piecze- nakładam na talerz: rukolę i pomidorki koktajlowe oraz robię sos własnego pomysłu.

Sos to po prostu łyżka majonezu, łyżka śmietany i łyżeczka musztardy (sól, pieprz do smaku).

W tej proporcji, jak dla mnie sos smakuje świetnie i nadaje rybie wyrazu.

Każdy w Was może jednak zrobić sos według własnych – tak jak lubi 🙂

 

Tak wygląda mój upieczony łosoś po wyciągnięciu z piekarnika.

 

Jak ziemniaki się ugotują, nakładam jeszcze na nie odrobinę masła i komponuję wszystko na talerzu.

Smacznego 🙂

 

Zobacz również

3 komentarze

  • Odpowiedz www.meandmyspace.pl 10 lutego 2014

    Nasza ulubiona ryba 🙂 sos wypróbujemy przy piątkowej rybce

  • Odpowiedz rose vanilla 11 lutego 2014

    pychotka 🙂 z takim sosem jeszcze nie jadłam

  • Odpowiedz Maria 16 lutego 2014

    wygląda tak apetycznie, że nie mogłam się oprzeć i zaserwowałam to danie rodzince 😉 sałatka z pomidorków koktajlowych i rukoli ciekawie podkreśla smak łososia

Odpowiedz