Kulinarnie

Przepis na najlepszą babkę piaskową.

8 sierpnia 2017

Moje ulubione ciasta to takie, które są puszyste i długo zachowują świeżość. Babka piaskowa najlepiej, żeby nie była twarda i zbyt słodka. Dlatego mam dla Was przepis, prosto z kuchni mojej teściowej.

Zapraszam:

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

20 dag masła

1 szklanka cukru

4 jajka

4 łyżki mleka

1/2 paczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem utrzeć do białości. Dodać stopniowo żółtka, nadal ucierając. Do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną, a na samym końcu ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać ciasto, wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec około 40 – 45 minut, w temperaturze około 180 stopni.

Aby babka wyszła dwukolorowa tak jak mi, można dodać do połowy kakao i 1 łyżkę mleka.

Udanego pieczenia i smacznego dla podniebienia.

 

Zobacz również

11 komentarzy

  • Odpowiedz ewelina g. 8 sierpnia 2017

    Wygląda zachęcająco. Muszę wypróbować przepis.

  • Odpowiedz natka 8 sierpnia 2017

    Wiesz… Ostatnio robiłąm sałatkę z kalafiora z Twojego przepisu i wyszła mi megaaa, moj maz i syn sie zajadali. Chetnie wyprobuje wiec wiecej twoich przepisów. Jak wszytsko jest takie pyszne to zaczynam od babki.

  • Odpowiedz renia 8 sierpnia 2017

    Zachęcajace zdjecie, czasem cos wyglada super ale w smaku jest okropne, wiem bo kiedys cos pieklam z jakiegos bloga, nie twojego ale musilam wyzycic bo nie dosyc ze zakalec to bylo ochydne.

  • Odpowiedz marta 8 sierpnia 2017

    Z pewnością spróbuję upiec, choc ze mnie to żadna kucharka, ale moze sie uda 😉

  • Odpowiedz eliza 8 sierpnia 2017

    Nie dal mnie takie wypieki, nie umiem piec i nie lubie, ale zjadlabym z checia 🙂

  • Odpowiedz justyna l. 8 sierpnia 2017

    Muszę wypróbować, bo zawsze jak coś robię z Twojego przepisu to mi wyjdzie! W razie czego wesprę się i napiszę na do Ciebie. ok ?

  • Odpowiedz gosia 8 sierpnia 2017

    Powiem Ci że najwieksza trudnosc z fotografowaniu robia mi potrawy i jedzenie, wyglada jak wymioty i srednio pokazuje komukolwiek moje wypieki czy nowe dania ktore wyszukuje i robie bo uwbilebiam gotowac. Super to zdjecie. Bardzo mi sie podoba.

  • Odpowiedz anna 8 sierpnia 2017

    Nie robiłam jeszcze babki pisakowej.

  • Odpowiedz magda 8 sierpnia 2017

    bon apetit bym rzekła.

  • Odpowiedz anka h. 8 sierpnia 2017

    #pycha jest 🙂

  • Odpowiedz zuza 11 września 2017

    Piekłam !
    Wyszła rewelacyjna, dziekuje za przepis, bede korzystac czesciej z twoich przepisów.

Odpowiedz