Kulinarnie

Syta i rozgrzewająca zupa dyniowa – przepis.

9 listopada 2016

Tak jak się spodziewałam, za pierwszym razem mi nie wyszła. Dziś mogę pochwalić się drugą, moją pyszną wersją zupy dyniowej. Idealna na zimne jesienne dni.

Czas przygotowania: około 1 godzina.

Posiłek dla: 6 osób

Składniki:

1 mała dynia około 1-2 kilogramowa

udko z indyka

2 skrzydełka z kury

2 marchewki

1 pietruszka

pół selera

4 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2-3 plasterki imbiru

śmietana 18%

zielona pietruszka dla dekoracji

mielona kolendra do smaku

zioła prowansalskie do smaku

masło

sól i pieprz do smaku

grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Mięso ugotować w osolonej wodzie.
Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki.
Do garnka po gotującym się mięsie wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera.
Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem.

Wrzucić kawałki kurczaka oraz podduszoną cebulę z czosnkiem oraz doprawić kolendrą, imbirem, solą, pieprzem.
Przyprawy to kwestia indywidualna, można dodać gałkę muszkatołową, liść laurowy.
Zupę nalać do miseczek wraz ze śmietanką i do każdej porcji wsypać grzanki lub groszek ptysiowy oraz zieloną pietruchę.
Smacznego. 🙂

Zobacz również

18 komentarzy

  • Odpowiedz beata 9 listopada 2016

    Uwielbiam takie zupy 🙂 i takie przepisy,,, syta jest to można przeczytać po samym przepisie.

  • Odpowiedz iren 9 listopada 2016

    Mam swój przepis na dyniową, moge podesłać na maila :D? chcesz?

  • Odpowiedz asia 9 listopada 2016

    W taki mroczny dzień jak dziś idealna rozgrzewająca pyszna.

  • Odpowiedz saba 9 listopada 2016

    Jakoś nigdy nie lubiłam dyniowych i w ogóle dyń.
    Jakaś nowa moda nastała na te dynie mi one nie smakują.
    A dobrze wyglądaja tylko jak upiory na hallowen.

  • Odpowiedz kiniak 9 listopada 2016

    Fajnie że nie tylko dynia jest składnikiem i jest wywarz czyli to co lubie najbardziej w zupach 🙂

  • Odpowiedz agata 9 listopada 2016

    Wygląda pysznie.

  • Odpowiedz monika 9 listopada 2016

    Z imbirem obchodzę się ostrożnie po ostatniej mojej przygodnie jak dodoałam go do mięsa. Musiałam wszytsko wyrzucić poniweaż dodałam go za dużo i nie dało sie zjesc.

  • Odpowiedz leoi 9 listopada 2016

    Kolendra i pietruszka w takich zupach to podstawa. Gratuluję super pomysłu na zupe.

  • Odpowiedz agnieszka l. 9 listopada 2016

    Podoba mi się , nie wiem jak smakuję ale na mięsie jest napewno pyszna, odchodzę szerokim łukiem kremy tylko na dwóch składnikach zawsze wychodzą bez smaku.

  • Odpowiedz dorota 9 listopada 2016

    Kremy – moje dzieci uwielbiają, mogę przemycić w nich kazde warzywo i kazde mieso 😀

  • Odpowiedz marzka 9 listopada 2016

    Sezon sie konczy więc do gotowania !

  • Odpowiedz ela 9 listopada 2016

    Szkoda, że przygotowanie dość długo zajmuję no i krojenie, zawsze miałam z tym problem, cieżko sie jednak kroi dynie.

  • Odpowiedz magda j. 9 listopada 2016

    Ten kolor mówi za wszystko 🙂

  • Odpowiedz teresa 9 listopada 2016

    zjadłabym juz nawet.

  • Odpowiedz natka 9 listopada 2016

    Moje ulubione kremy to właśnie z dyni oraz pomidorowy z oliwą z oliwek podawaną na zimno jasna sprawa 🙂 polecam

  • Odpowiedz j.m. 9 listopada 2016

    Krem z dyni – jeden z moich ulubionych kremow jakie potrafie i lubie .

  • Odpowiedz natalia 14 listopada 2016

    Fajne są chłodniki z duni, polecam zalezy czy ktos lubi ale osobiscie bardzo 🙂

  • Odpowiedz monika m. 15 listopada 2016

    Robię podobną ale bez wywaru, pyszna też wychodzi.

Odpowiedz