Tak jak się spodziewałam, za pierwszym razem mi nie wyszła. Dziś mogę pochwalić się drugą, moją pyszną wersją zupy dyniowej. Idealna na zimne jesienne dni.
Czas przygotowania: około 1 godzina.
Posiłek dla: 6 osób
Składniki:
1 mała dynia około 1-2 kilogramowa
udko z indyka
2 skrzydełka z kury
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 plasterki imbiru
śmietana 18%
zielona pietruszka dla dekoracji
mielona kolendra do smaku
zioła prowansalskie do smaku
masło
sól i pieprz do smaku
grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie.
Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki.
Do garnka po gotującym się mięsie wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera.
Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem.
Wrzucić kawałki kurczaka oraz podduszoną cebulę z czosnkiem oraz doprawić kolendrą, imbirem, solą, pieprzem.
Przyprawy to kwestia indywidualna, można dodać gałkę muszkatołową, liść laurowy.
Zupę nalać do miseczek wraz ze śmietanką i do każdej porcji wsypać grzanki lub groszek ptysiowy oraz zieloną pietruchę.
Do garnka po gotującym się mięsie wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera.
Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem.
Wrzucić kawałki kurczaka oraz podduszoną cebulę z czosnkiem oraz doprawić kolendrą, imbirem, solą, pieprzem.
Przyprawy to kwestia indywidualna, można dodać gałkę muszkatołową, liść laurowy.
Zupę nalać do miseczek wraz ze śmietanką i do każdej porcji wsypać grzanki lub groszek ptysiowy oraz zieloną pietruchę.
Smacznego. 🙂
18 komentarzy
Uwielbiam takie zupy 🙂 i takie przepisy,,, syta jest to można przeczytać po samym przepisie.
Mam swój przepis na dyniową, moge podesłać na maila :D? chcesz?
W taki mroczny dzień jak dziś idealna rozgrzewająca pyszna.
Jakoś nigdy nie lubiłam dyniowych i w ogóle dyń.
Jakaś nowa moda nastała na te dynie mi one nie smakują.
A dobrze wyglądaja tylko jak upiory na hallowen.
Fajnie że nie tylko dynia jest składnikiem i jest wywarz czyli to co lubie najbardziej w zupach 🙂
Wygląda pysznie.
Z imbirem obchodzę się ostrożnie po ostatniej mojej przygodnie jak dodoałam go do mięsa. Musiałam wszytsko wyrzucić poniweaż dodałam go za dużo i nie dało sie zjesc.
Kolendra i pietruszka w takich zupach to podstawa. Gratuluję super pomysłu na zupe.
Podoba mi się , nie wiem jak smakuję ale na mięsie jest napewno pyszna, odchodzę szerokim łukiem kremy tylko na dwóch składnikach zawsze wychodzą bez smaku.
Kremy – moje dzieci uwielbiają, mogę przemycić w nich kazde warzywo i kazde mieso 😀
Sezon sie konczy więc do gotowania !
Szkoda, że przygotowanie dość długo zajmuję no i krojenie, zawsze miałam z tym problem, cieżko sie jednak kroi dynie.
Ten kolor mówi za wszystko 🙂
zjadłabym juz nawet.
Moje ulubione kremy to właśnie z dyni oraz pomidorowy z oliwą z oliwek podawaną na zimno jasna sprawa 🙂 polecam
Krem z dyni – jeden z moich ulubionych kremow jakie potrafie i lubie .
Fajne są chłodniki z duni, polecam zalezy czy ktos lubi ale osobiscie bardzo 🙂
Robię podobną ale bez wywaru, pyszna też wychodzi.