Kulinarnie

Muffiny z płynną czekoladą. Mój maż zaczął przygodę z pieczeniem!

27 listopada 2016
dsc_6866

Mąż nigdy nie garnął się do kuchni. Zawsze wszystko zostawiał mnie. Mam pewne podejrzenia dlaczego zabrał się do pieczenia, ale to pozostawię moją słodką tajemnicą. Dziś odkryję tylko słodki przepis na te muffiny. Wyszły mu naprawdę pyszne. Razem z Lili zjadłyśmy wszystkie, a tatusiowi została jedna. 🙂 Cóż najlepiej jednak smakuje jak ktoś poda na gotowo 🙂

Przepis na muffinki (4 sztuki):

– 100 gram gorzkiej czekolady

– 50 gram oleju kokosowego

– 2 jajka

– 3 łyżki cukru trzcinowego

– odrobina sody oraz cynamonu

Polewa:

– 30 gram kakao

– 30 gram oleju kokosowego

– wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

– czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym na wolnym ogniu (zostawiamy cztery cząstki czekolady  nierozpuszczone),

– białka z cukrem trzcinowym, sodą i cynamonem ubijamy na sztywną pianę,

– po ubiciu wlewamy żółtka i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy,

– foremki na babeczki smarujemy olejem kokosowym,

– wlewamy masę do foremek, w każdej zatapiamy po kostce czekolady,

– pieczemy przez 8 minut w temperaturze 200 stopni,

– czekamy aż muffinki ostygną,

– kakao i olej kokosowy na polewę rozpuszczamy na wolnym ogniu i polewamy babeczki,

– posypujemy wiórkami kokosowymi i gotowe!

dsc_6806

dsc_6813

dsc_6817

dsc_6839

dsc_6865

dsc_6866

 

You Might Also Like

23 Komentarze

  • Odpowiedz maria 27 listopada 2016

    woow, jakie to musi być pyszne .

  • Odpowiedz anna 27 listopada 2016

    Moje ulubione ciasta i ciasteczka oraz lody – zawsze czekoladowe.

  • Odpowiedz asia 27 listopada 2016

    Moj maz odkad pamietam zajmowal sie kucharzenim, najlepiej wychodzi mu szarlotka oraz rosołek. Czesto tez wyrecza mnie w kuchni. Fajnie tak, jak ktos poda pod nos gotowe jedzenie, zupelnie inaczej smakuje niz swoje. pyszniej

  • Odpowiedz marzena 27 listopada 2016

    A czy czekolada zamiast gorzkiej moze byc slodka, np, zwykla – mleczna ?

    • Odpowiedz Madagene 27 listopada 2016

      oczywiście, ale nie wyjdą wtedy takie diet. 😉

  • Odpowiedz betka 27 listopada 2016

    wyglądają jak do zjedzenia.
    wcale sie nie dziwie że zostala mu jedna .
    my kobiety jednak potrzebujemy duzoooooooo wiecej slodyczy 😀

  • Odpowiedz romka 27 listopada 2016

    polecam też cynamonowe babeczki, świetne na zimę na swiateczny stół.

  • Odpowiedz marta k. 27 listopada 2016

    Aż by się chciało je zjeść odrazu. ! Mega.

  • Odpowiedz justynaś 27 listopada 2016

    W życiu mój mąż nie wykonałby takiej pracy. Gratuluję tatusiowi .

  • Odpowiedz ewelina 27 listopada 2016

    szybko i łatwo, wazne że sie postaral. teraz bedzie juz z gorki, bedzie ci piekl i gotowal , czyto byl jego pierwszy raz?

    • Odpowiedz Madagene 27 listopada 2016

      No przyznam szczerze, że – drugi raz. Ale pierwszy był niewypałem, dlatego nie postanowiłam tego publikować 🙂

  • Odpowiedz renia 27 listopada 2016

    super tata piekarz 😀

  • Odpowiedz anonim ;) 27 listopada 2016

    Dawidek co za dzieło, nie wierzę 🙂

  • Odpowiedz monika 27 listopada 2016

    czekolada – moja ulubiona slodycz na swiecie.

  • Odpowiedz agnes 27 listopada 2016

    nie mogę tu wchodzić, wszytskie Twoje przepisy są świetne.

  • Odpowiedz kiciak 27 listopada 2016

    mam podobny przepis ale bez polewy, za to posypuje cukrem pudrem i dodaję swierzego banana albo maline. też są pyszne.

  • Odpowiedz monia 27 listopada 2016

    Jakby mój mąż tak zaczął cokolwiek…… Zawsze wszystko od strony kuchni na mojej głowie, no i dzieci….

  • Odpowiedz dominika 27 listopada 2016

    o jjjej jeszcze z płynną czekoladą, rozplywająca sie w ustach, to nie mogl upiec facet!

  • Odpowiedz lusi 27 listopada 2016

    A kakao ma być gorzkie?

  • Odpowiedz ania 20 grudnia 2016

    Zrobie ! na świeta! a co ! 🙂

  • Odpowiedz renia 22 grudnia 2016

    wyglądają naprawde dobrze 🙂

  • Odpowiedz