Kulinarnie

Przepis na – frytki z batatów.

17 października 2016

Odkąd spróbowałam pierwszy raz słodkiego batata od razu wiedziałam, że będzie on częstym gościem w mojej kuchni. Bataty to zdrowa alternatywa dla ziemniaków. Zdrowe! Bo pełne witamin, błonnika i minerałów.

Bez smażenia na oleju, to idealny fit zamiennik dla lubiących zdrową i słodką dietę.

Frytki w innej wersji idealne na danie główne – u mnie dziś z łososiem i brokułami.

Przepis na frytki:

Czas przygotowania: około 35 minut.

Danie dla: 4 osób.

Składniki:

4 bataty

5 łyżek oleju

zioła prowansalskie

sól

Bataty obrać ze skórki, osuszyć, pokroić w słupki i włożyć do miski. Całość polać olejem, posypać ziołami i solą do smaku. Wymieszać ręką. Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem temp. 220 stopni na 25 minut.

Smacznego 🙂

 

Zobacz również

21 komentarzy

  • Odpowiedz asia 17 października 2016

    wyglądają pysznie. 🙂

  • Odpowiedz milena 17 października 2016

    Nigdy nie jadłam batatów, nie mam pojęcia jak smkaują, koniecznię muszę ich spróbować 🙂 i zorbić rzecz jasna – frytki z Twojego przepisu.

  • Odpowiedz ania p. 17 października 2016

    Często robię frytki dla dzieci ale z ziemników, musze zrobic wlasnie takie w zdrowszej wersji. Jak sa slodkie to napewno polubią. 🙂

  • Odpowiedz olga 17 października 2016

    Szkoda że one takie drogie są bo bym częsciej gotowała smakołyki. 🙁

  • Odpowiedz julia 17 października 2016

    Pyszne są z serem żółtym albo pamezanem. Do tego cebulka i nic wiecej nie potrzeba.

  • Odpowiedz amienda 17 października 2016

    taki obiad bym zjadała w sekunde 🙂

  • Odpowiedz sabina m 17 października 2016

    Koniecznie musze zrobić dla dzieciaków na obiad.

  • Odpowiedz agata 17 października 2016

    Jestem bardzo ciekawa smkau, jak piszesz ze sa slodkie ale w polaczeniu z ryba?? hmmm mysle ze warte wykonania.

  • Odpowiedz konga 17 października 2016

    Szkoda, że jestem właśnie w pracy i czytam w porze mojego obiadu. Wygląda bardzo apetycznie.

  • Odpowiedz aga 17 października 2016

    Łatwe w sumie, może sprostam zadaniu, chociaż ze mnie to żadna kucharka 😉

  • Odpowiedz dorota 17 października 2016

    Dla mnie najlepsze tradycyjne , na oleju, albo z maca.

  • Odpowiedz gosia 17 października 2016

    Przepysznie podane.

  • Odpowiedz michaś 17 października 2016

    Nie tak na te frytki jak na tego łososia mam ochotę 😀

  • Odpowiedz magda m. 17 października 2016

    Jedyne co nie lubie w batatach to że bardzo ciężko się je kroi, sa bardzo twarde, chyba ze ja na takie ciagle trafiam ?

  • Odpowiedz Beata 17 października 2016

    Nie ma jak zioła prowansalskie – niezastąpiona przyprawa w kuchni 🙂

  • Odpowiedz jolka w. 18 października 2016

    super zdjęcia, apetyczne.

  • Odpowiedz sylwia 19 października 2016

    Ja robię z solą morską i serem gorgonzolą. Wyśmienite, i łatwe, zawsze mile widzine na naszym domowym stole.

  • Odpowiedz mika 24 października 2016

    Nie przepadam za słodkimi ziemniakami a już napewno nie za frytkami w takiej wersji, ale z batatów jeszcze nie jadłam.

  • Odpowiedz marta 25 października 2016

    Bataty zamiast ziemniaków, dla mnie idealna alternatywa,bo uwielbiam slodkie smaki.

  • Odpowiedz /łucja a/ 14 listopada 2016

    Pyszne są wszytskie oprocz ziemniacznych ktore mi sie juz po prostu znudzily, np. z marchewki ablo pietruszki pycha .

  • Odpowiedz ania 15 listopada 2016

    Nigdy nie jadłam takich frytek, mysle ze warto bo napewno zdrowsze i bez takiej duzej ilosci tluszczow 😀

Odpowiedz