Odkąd spróbowałam pierwszy raz słodkiego batata od razu wiedziałam, że będzie on częstym gościem w mojej kuchni. Bataty to zdrowa alternatywa dla ziemniaków. Zdrowe! Bo pełne witamin, błonnika i minerałów.
Bez smażenia na oleju, to idealny fit zamiennik dla lubiących zdrową i słodką dietę.
Frytki w innej wersji idealne na danie główne – u mnie dziś z łososiem i brokułami.
Przepis na frytki:
Czas przygotowania: około 35 minut.
Danie dla: 4 osób.
Składniki:
4 bataty
5 łyżek oleju
zioła prowansalskie
sól
Bataty obrać ze skórki, osuszyć, pokroić w słupki i włożyć do miski. Całość polać olejem, posypać ziołami i solą do smaku. Wymieszać ręką. Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem temp. 220 stopni na 25 minut.
Smacznego 🙂
21 komentarzy
wyglądają pysznie. 🙂
Nigdy nie jadłam batatów, nie mam pojęcia jak smkaują, koniecznię muszę ich spróbować 🙂 i zorbić rzecz jasna – frytki z Twojego przepisu.
Często robię frytki dla dzieci ale z ziemników, musze zrobic wlasnie takie w zdrowszej wersji. Jak sa slodkie to napewno polubią. 🙂
Szkoda że one takie drogie są bo bym częsciej gotowała smakołyki. 🙁
Pyszne są z serem żółtym albo pamezanem. Do tego cebulka i nic wiecej nie potrzeba.
taki obiad bym zjadała w sekunde 🙂
Koniecznie musze zrobić dla dzieciaków na obiad.
Jestem bardzo ciekawa smkau, jak piszesz ze sa slodkie ale w polaczeniu z ryba?? hmmm mysle ze warte wykonania.
Szkoda, że jestem właśnie w pracy i czytam w porze mojego obiadu. Wygląda bardzo apetycznie.
Łatwe w sumie, może sprostam zadaniu, chociaż ze mnie to żadna kucharka 😉
Dla mnie najlepsze tradycyjne , na oleju, albo z maca.
Przepysznie podane.
Nie tak na te frytki jak na tego łososia mam ochotę 😀
Jedyne co nie lubie w batatach to że bardzo ciężko się je kroi, sa bardzo twarde, chyba ze ja na takie ciagle trafiam ?
Nie ma jak zioła prowansalskie – niezastąpiona przyprawa w kuchni 🙂
super zdjęcia, apetyczne.
Ja robię z solą morską i serem gorgonzolą. Wyśmienite, i łatwe, zawsze mile widzine na naszym domowym stole.
Nie przepadam za słodkimi ziemniakami a już napewno nie za frytkami w takiej wersji, ale z batatów jeszcze nie jadłam.
Bataty zamiast ziemniaków, dla mnie idealna alternatywa,bo uwielbiam slodkie smaki.
Pyszne są wszytskie oprocz ziemniacznych ktore mi sie juz po prostu znudzily, np. z marchewki ablo pietruszki pycha .
Nigdy nie jadłam takich frytek, mysle ze warto bo napewno zdrowsze i bez takiej duzej ilosci tluszczow 😀