Żyjemy w świecie pełnym toksyn! Zanieczyszczenie środowiska, nowe wprowadzane na rynek związki chemiczne, do tego stres, pośpiech, byle jaka dieta, brak ruchu i czasu na relaks, to nasza toksyczna rzeczywistość! Ten model może być jeszcze bardziej toksyczny jeśli dochodzą do tego toksyczne emocje, relacje… Często nie wiemy, dlaczego tak szybko się męczymy, zapadamy w infekcje, bezsenność, czy stany lękowe. Każdego dnia mamy kontakt z czynnikami niebezpiecznymi, przenikającymi do atmosfery, wody oraz gleby. Zazwyczaj nie zastanawiamy się jak nasz organizm walczy z takimi toksynami. Kichanie, kaszel, katar czy nawet biegunka to właśnie procesy, które mają na celu ich usunięcie.
Zamiast stosować specjalne diety, komponując codzienny jadłospis, uwzględnij produkty, które poprawiają metabolizm i oczyszczają organizm z niechcianych toksyn. Najlepsze, co możemy zrobić, to właśnie postawić na zdrowe odżywianie!
- AWOKADO. Głównym jego składnikiem jest glutation, król wśród przeciwutleniaczy. Neutralizuje wolne rodniki i usprawnia procesy pozbywania się metali ciężkich z organizmu.
- CZOSNEK. Wpływa na produkcję glutationu i jest produktem o najsilniejszym działaniu odtruwającym.
- KAPUSTA. O jej liściach pisałam kiedyś w moim poście. Kapusta oraz sok z kapusty zawiera siarkę, która wspomaga wątrobę w pozbyciu się toksyn.
- BROKUŁ. Podobnie jak kapusta, ponieważ również zawiera siarkę.
- CZERWONE BURAKI. To ten ciemnoczerwony barwnik wspomaga pracę wątroby i przewodów żółciowych, błonnik usprawnia perystaltykę jelit, mają działanie odkwaszające.
17 komentarzy
Kapusta moje wybawienie przy przeziebieniu 🙂
Na szczescie lubie bardzo awokado, dodaje do wszytskiego , a najlepsze jest z czosnkiem i pomidoarami , polecam paste 🙂
Troszkę mnie przestraszyłas wstelnem, ale rzeczywiscie tak wlasnie jest. Nasz swiat nas zatruwa. Dzis juz nic nie ejst pewnego yzn. pewnego zrodla. Dlatego wazne zeby chociaz odzywaic sie w miare zdrowo i usmiechac ile sie da.
Liście kapusty nie tylko na toksyny ale na bóle piersi, najlepsze.
Już dawno wiedziałam, że kapusta ma zabawienny wplyw na zawsze zdrowie, praktycznie pod kazdym wzgledem. W zimie swietnie robi na rozgrzanie po zimnych spcerze, taka gotowana ciepłą, trzyma dlugo cieplo, do tego ma szereg zastosowac o ktorych ty miedzy innymi piszesz.
Nie znoszę czosnku. Jego zapach poczuje wszedzie nawet w malenkich ilosciach.
detoks ! robilam sobie diete jablkowa, przez dwa dni jadlam tylko jablka. 😀
Z tej listy tylko buraki nie sa moim zwolennikiem podniebienia. Reszte stosuje, jem i delektuje sie.
Czosnek – moja podstawa w gotowaniu. Nadaje aromat i smak. Nie uzywam zadnych wspomagaczy typu kostki rosolowe, vegety.
Toksyny sa wszedzie.
Ciekawi mnie czy jest jakies miejsce na tym swiecie ze nie ma.
Chyba nie.
Nasza rzeczywistość nas zabija, po cichu.
wszelkie kiszonki to wspaniale odtruwacze. ogorki nasze ulubione przysmaki.
Jakoś zawsze byłam przeciwna wszelkiem dietom. Jestem dosć otyla i probowalam wszytskiego. Od roku odpuscialam i zamiast do dietetykow i sportowcow zaczelam chodzic do psychologa. NAjwazniejsze to kochac sie takim jakim jest i pozytywnie nastawionym do zycia plus oczywisci zdrowa dieta.
Jestem tu przez przypadek, powiem że dobrze to napisalas. Toksyny sa dzis na pozadku dziennym, zyjemy z toksynami, tylko pytanie jak dlugo pozyjemy. ?
Myśle ze najwiecej toksyn maja ludzie ktorzy zle zycza i sa zawistni, to oni powoduja polowe zgonow na ziemi.
Awokado pyszne, na kanapki i do sałatek. Uwielabiam .
Ja wypróbowałam już wszystkie sposoby na bezsenność i nic nie pomogło. Może w tym tkwi źródło moich problemów 🙂