STYL ŻYCIA

Nasze sposoby na TOKSYNY!

11 października 2016
czosnek-garlic

Żyjemy w świecie pełnym toksyn! Zanieczyszczenie środowiska, nowe wprowadzane na rynek związki chemiczne, do tego stres, pośpiech, byle jaka dieta, brak ruchu i czasu na relaks, to nasza toksyczna rzeczywistość! Ten model może być jeszcze bardziej toksyczny jeśli dochodzą do tego toksyczne emocje, relacje…  Często nie wiemy, dlaczego tak szybko się męczymy, zapadamy w infekcje, bezsenność, czy stany lękowe. Każdego dnia mamy kontakt z czynnikami niebezpiecznymi, przenikającymi do atmosfery, wody oraz gleby. Zazwyczaj nie zastanawiamy się jak nasz organizm walczy z takimi toksynami. Kichanie, kaszel, katar czy nawet biegunka to właśnie procesy, które mają na celu ich usunięcie.

Zamiast stosować specjalne diety, komponując codzienny jadłospis, uwzględnij produkty, które poprawiają metabolizm i oczyszczają organizm z niechcianych toksyn. Najlepsze, co możemy zrobić, to właśnie postawić na zdrowe odżywianie!

  1. AWOKADO. Głównym jego składnikiem jest glutation, król wśród przeciwutleniaczy. Neutralizuje wolne rodniki i usprawnia procesy pozbywania się metali ciężkich z organizmu.
  2. CZOSNEK. Wpływa na produkcję glutationu i jest produktem o najsilniejszym działaniu odtruwającym.
  3. KAPUSTA. O jej liściach pisałam kiedyś w moim poście. Kapusta oraz sok z kapusty zawiera siarkę, która wspomaga wątrobę w pozbyciu się toksyn.
  4. BROKUŁ. Podobnie jak kapusta, ponieważ również zawiera siarkę.
  5. CZERWONE BURAKI. To ten ciemnoczerwony barwnik wspomaga pracę wątroby i przewodów żółciowych, błonnik usprawnia perystaltykę jelit, mają działanie odkwaszające.

 

You Might Also Like

16 Komentarze

  • Odpowiedz sabina b. 11 października 2016

    Kapusta moje wybawienie przy przeziebieniu 🙂

  • Odpowiedz anna 11 października 2016

    Na szczescie lubie bardzo awokado, dodaje do wszytskiego , a najlepsze jest z czosnkiem i pomidoarami , polecam paste 🙂

  • Odpowiedz agata 11 października 2016

    Troszkę mnie przestraszyłas wstelnem, ale rzeczywiscie tak wlasnie jest. Nasz swiat nas zatruwa. Dzis juz nic nie ejst pewnego yzn. pewnego zrodla. Dlatego wazne zeby chociaz odzywaic sie w miare zdrowo i usmiechac ile sie da.

  • Odpowiedz magda 11 października 2016

    Liście kapusty nie tylko na toksyny ale na bóle piersi, najlepsze.

  • Odpowiedz olga 11 października 2016

    Już dawno wiedziałam, że kapusta ma zabawienny wplyw na zawsze zdrowie, praktycznie pod kazdym wzgledem. W zimie swietnie robi na rozgrzanie po zimnych spcerze, taka gotowana ciepłą, trzyma dlugo cieplo, do tego ma szereg zastosowac o ktorych ty miedzy innymi piszesz.

  • Odpowiedz hana 11 października 2016

    Nie znoszę czosnku. Jego zapach poczuje wszedzie nawet w malenkich ilosciach.

  • Odpowiedz renata 11 października 2016

    detoks ! robilam sobie diete jablkowa, przez dwa dni jadlam tylko jablka. 😀

  • Odpowiedz basia 11 października 2016

    Z tej listy tylko buraki nie sa moim zwolennikiem podniebienia. Reszte stosuje, jem i delektuje sie.

  • Odpowiedz marta 11 października 2016

    Czosnek – moja podstawa w gotowaniu. Nadaje aromat i smak. Nie uzywam zadnych wspomagaczy typu kostki rosolowe, vegety.

  • Odpowiedz dorian 11 października 2016

    Toksyny sa wszedzie.
    Ciekawi mnie czy jest jakies miejsce na tym swiecie ze nie ma.
    Chyba nie.

  • Odpowiedz ewa 11 października 2016

    Nasza rzeczywistość nas zabija, po cichu.

  • Odpowiedz dorris 11 października 2016

    wszelkie kiszonki to wspaniale odtruwacze. ogorki nasze ulubione przysmaki.

  • Odpowiedz anna g. 11 października 2016

    Jakoś zawsze byłam przeciwna wszelkiem dietom. Jestem dosć otyla i probowalam wszytskiego. Od roku odpuscialam i zamiast do dietetykow i sportowcow zaczelam chodzic do psychologa. NAjwazniejsze to kochac sie takim jakim jest i pozytywnie nastawionym do zycia plus oczywisci zdrowa dieta.

  • Odpowiedz ulka 19 października 2016

    Jestem tu przez przypadek, powiem że dobrze to napisalas. Toksyny sa dzis na pozadku dziennym, zyjemy z toksynami, tylko pytanie jak dlugo pozyjemy. ?

  • Odpowiedz jula 25 października 2016

    Myśle ze najwiecej toksyn maja ludzie ktorzy zle zycza i sa zawistni, to oni powoduja polowe zgonow na ziemi.

  • Odpowiedz ela 14 listopada 2016

    Awokado pyszne, na kanapki i do sałatek. Uwielabiam .

  • Odpowiedz