Kulinarnie

Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem, fetą i selerem naciowym.

27 kwietnia 2016

Kiedyś na moim blogu był podobny przepis tutaj na zapiekankę z mięsem mielonym. Dziś trochę w innej wersji. Oto mój pomysł na talerzu.

Porcja na 4 osoby.

Czas przygotowania około godziny.

Składniki: 

200-250 g makaronu świderki

500 g mięsa mielonego (cielęcego)

1 cebula

oliwa z oliwek

ser feta

sos pomidorowy lub przecier

4 łodygi selera naciowego

400 g sera żółtego

przyprawy: papryczka chili, sól, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk

Przygotowanie:

Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Mięso mielone usmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulką, przyprawić.

Kolejno układać w naczyniu do pieczenia zaczynając od makaronu. Na makaron układamy pokrojony w kostkę ser feta, następnie upieczone mięso. Polewamy mięso sosem i doprawiamy papryczką chili. Na sos dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy i pokrywamy całość utartym serem żółtym.

Pieczemy w piekarniku 180 st. około 15-20 minut.

SMACZNEGO 🙂

Opublikowanie tego postu zajęło mi – matce sporo bezcennego czasu, więc jeśli podobał Ci się ten wpis będę wdzięczna za komentarz i like na facebooku  oraz Instagramie 🙂 dziękuję :*

 

Zobacz również

5 komentarzy

  • Odpowiedz jula 27 kwietnia 2016

    bardzo smakuje mi seler naciowy, jem go solo lub ewentualnie dodaje do gulaszu, przyda sie przepis, wykorzystam go wiec i do zapiekanki z piekarnika 😉

  • Odpowiedz j.j 27 kwietnia 2016

    Wszelakiego rodzaju zapiekanki z pieca to moje najlepsze danie obiadowe, krade !

  • Odpowiedz dorota 28 kwietnia 2016

    wygląda pysznie, robię czasem takie zapiekanki ale z ziemniakami i np kurczakiem, tez jest niezle.

  • Odpowiedz Asia 28 kwietnia 2016

    To musi być rewelacyjne 🙂

  • Odpowiedz milena 28 kwietnia 2016

    spróbuję więc 🙂

Odpowiedz