Kiedyś na moim blogu był podobny przepis tutaj
Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania około godziny.
Składniki:
200-250 g makaronu świderki
500 g mięsa mielonego (cielęcego)
1 cebula
oliwa z oliwek
ser feta
sos pomidorowy lub przecier
4 łodygi selera naciowego
400 g sera żółtego
przyprawy: papryczka chili, sól, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk
Przygotowanie:
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Mięso mielone usmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulką, przyprawić.
Kolejno układać w naczyniu do pieczenia zaczynając od makaronu. Na makaron układamy pokrojony w kostkę ser feta, następnie upieczone mięso. Polewamy mięso sosem i doprawiamy papryczką chili. Na sos dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy i pokrywamy całość utartym serem żółtym.
Pieczemy w piekarniku 180 st. około 15-20 minut.
SMACZNEGO 🙂
Opublikowanie tego postu zajęło mi – matce sporo bezcennego czasu, więc jeśli podobał Ci się ten wpis będę wdzięczna za komentarz i like na facebooku
5 komentarzy
bardzo smakuje mi seler naciowy, jem go solo lub ewentualnie dodaje do gulaszu, przyda sie przepis, wykorzystam go wiec i do zapiekanki z piekarnika 😉
Wszelakiego rodzaju zapiekanki z pieca to moje najlepsze danie obiadowe, krade !
wygląda pysznie, robię czasem takie zapiekanki ale z ziemniakami i np kurczakiem, tez jest niezle.
To musi być rewelacyjne 🙂
spróbuję więc 🙂