Kulinarnie STYL ŻYCIA

Sumak, bosforska, liść laurowy …

7 marca 2016

Dawno już odeszłam od kostek rosołowych i vegety jako dodatku smakowego do dań. Nie kuszę losu i nie kupuję, żeby nie wpaść na pomysł i dorzucić ich do obiadu.

Z chwilą zażegnania zaczęłam eksperymentować innymi- naturalnymi przyprawami. Odwiedzam sklepy zielarskie, szperam po internecie. Stugramowa torebka lubczyku wychodzi za 6 zł, więc opłaca się go wrzucić do rosołu zamiast niezdrowej „magi”.

Nie używam też żadnych gotowych sosów z torebki czy marynat z glutaminianem sodu. To co mam w domu to jedynie sól i pierz, reszta to naturalne przyprawy.

Sumak – idealny do grillowanych ryb i kurczaka. Używać go można do gulaszu oraz warzywnych zapiekanek. Odrobina tej przyprawy w połączeniu z jogurtem naturalnym daje pyszny sos.

Ma on właściwości moczopędne i jest stosowany w dolegliwościach jelitowych.

Bosforska – mieszanka przypraw (curry, papryka słodka, gorczyca, pieprz czarny, cebula, czosnek, marchew, cukier, sól) dla mięsożernych to podstawa w kuchni. Nadaje się do wszystkich rodzajów mięs przez duszeniem, pieczeniem, grillowaniem. Schabowy z bosforska smakuje znacznie lepiej. Zastosowana jako marynata nadaje soczystości i miękkości. Używać można również do baraniny, wieprzowiny, dań kuchni tureckiej, bakłażanów, kofty.

Liście laurowe – najlepsze do sosów, zup, gulaszów. Podtrzymują smak mięs i innych potraw. Doskonałe do ryb i mięs oraz drobiu.

Obniża poziom cukru we krwi, leczy bóle głowy, migreny, zakażenia grzybicze i bakteryjne oraz zapobiega wrzodom żołądka.

Opublikowanie tego postu zajęło mi – matce sporo bezcennego czasu, więc jeśli podobał Ci się ten wpis będę wdzięczna za komentarz i like na facebooku  oraz Instagramie 🙂 dziękuję :*

 

Zobacz również

8 komentarzy

  • Odpowiedz Alicja 7 marca 2016

    Używam lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, ale nie słyszałam o sumaku??? Musze zaciągnąć języka albo poszukać w necie 🙂

  • Odpowiedz marti 7 marca 2016

    Robię prawie wszystko z liściem laurowym 🙂

  • Odpowiedz Anna J. 7 marca 2016

    Odkąd mam dziecko, pozbyłam się shitu z domu, teraz tylko sol i miód. I tak jest dość wszystko w okół zanieczyszczone i nafaszerowane chemią.

  • Odpowiedz izaq 7 marca 2016

    znam przepis na naturalną kosteczkę rosołową 😀

  • Odpowiedz Karolina 7 marca 2016

    Muszą rewelacyjnie pachnieć 🙂

  • Odpowiedz Justyna Ż. 8 marca 2016

    Też jestem zwolenniczką smaczego i zdrowego jedzenia, jak tylko mogę zastępuję wszytsko tym co naturlane. Brawo za post.

  • Odpowiedz Małgosia 8 marca 2016

    Liść laurowy i ziele angielskie to podstawa w mojej kuchni, nigdy nie może ich zabraknąć, sumak nie znam, tym bardziej bosforska 🙂

Odpowiedz