Miałam dziś mało czasu na sporządzenie obiadu. Ponieważ jest piątek pasowałoby więc zjeść rybę. Ryba to przecież zdrowy i niskokaloryczny posiłek. Dziś pokaże jak w szybki, łatwy i dietetyczny sposób zrobić pełnowartościowy obiad w postaci łososia z ziemniaczkami, rukolą, pomidorkami i własnym sosem.
Czas przygotowania: około 30 minut
Porcja na 2 osoby.
Składniki:
300 dag surowego łososia
4 duże ziemniaki
trochę masła
zioła (jakie lubisz) – ja dodałam prowansalskich, suszoną pietruszkę oraz lubczyk.
8 pomidorków koktajlowych
garść świeżej rukoli
łyżkę majonezu
łyżkę śmietanki 18%
łyżeczkę musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia oczywiście myjemy, kroimy w kawałki jakie lubimy i posypujemy ziołami.
Nastawiam ziemniaki do gotowania.
Łososia wkładam do piekarnika na 30 minut, 200 stopni.
Miedzy czasie kiedy łosoś się piecze- nakładam na talerz: rukolę i pomidorki koktajlowe oraz robię sos własnego pomysłu.
Sos to po prostu łyżka majonezu, łyżka śmietany i łyżeczka musztardy (sól, pieprz do smaku).
W tej proporcji, jak dla mnie sos smakuje świetnie i nadaje rybie wyrazu.
Każdy w Was może jednak zrobić sos według własnych – tak jak lubi 🙂
Tak wygląda mój upieczony łosoś po wyciągnięciu z piekarnika.
Jak ziemniaki się ugotują, nakładam jeszcze na nie odrobinę masła i komponuję wszystko na talerzu.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Nasza ulubiona ryba 🙂 sos wypróbujemy przy piątkowej rybce
pychotka 🙂 z takim sosem jeszcze nie jadłam
wygląda tak apetycznie, że nie mogłam się oprzeć i zaserwowałam to danie rodzince 😉 sałatka z pomidorków koktajlowych i rukoli ciekawie podkreśla smak łososia